Taşınmanın insan psikolojisi üzerinde etkileri

İnsanlar doğası gereği kendilerini güvence altına alma eğilimindedir. Konfor alanı diye tabir edilen güvenli alanlarından çıkmak istemezler. Güvenli alanlarına bağlılık duygusu hisseder ve alışkanlıkların getirdiği davranışlar sebebiyle kendilerini en rahat hissettikleri yer evleri, ofisleri olur. Fakat hayat koşulları onları bu konfor alanlarından çıkmak zorunda bırakabilir.

Bazı insanlara konfor alanından çıkmak daha iyi hissettirebilir. Kendilerini yeni bir hayata başlıyor hissederler. Süreli aynı yerde kalmak istemeyen, sıklıkla yaşadıkları şehri/ülkeyi değiştiren insanlar buna örnek olabilir. Özgür karakter yapısına yakın kişilerde durum böyle olsa da, alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyen insanlar için taşınma olayı bir felaket gibi gelebilir. Güvenli alanlarından vazgeçmek istemezler. Kendilerini tedirgin ve yalnız hissedebilirler. Yeni bir yere geçmektense eski yerdeki sorunlara boyun eğmek onlara çok daha cazip gelebilir. Fakat taşınmaya mecbur kalındığında bu psikolojik durum ile baş etmek, korkuların üzerine gitmek gerekir. Yeni ortama alışmak zor olsa da bir süre sonra bu insanlar girdikleri yeni ev/ofis ortamını sevmeye ve alışmaya başlarlar. Yeni bir yere taşınana kadar…

Sonuç olarak karakter yapısı, alışkanlıklar ve konfor ortamını terk edememe gibi faktörlere bağlı olarak taşınma işlemi bazı insanları mutlu ederken bazılarını derinden yaralayabilir.